Kokningsrekommendationer

Om det skulle visa sig att dricksvattnet innehåller mikroorganismer som kan göra dig sjuk, så kan du tillfälligt behöva koka ditt dricksvatten.

Vad innebär en kokningsrekommendation?

Vi testar vattnet regelbundet för att ha koll på vår vattenkvalitet. Om kommunen går ut med en kokningsrekommendation i ditt område innebär det att det kan finnas något i vattnet som gör att du inte ska dricka det eller laga mat med det utan att koka det först. Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Barn bör inte leka i vattenspridare, egenfyllda bassänger eller liknande under tiden det råder en kokoningsrekommendation. 

Så här kokar och använder du vattnet

Om det går ut en kokningsrekommendation ska du koka allt vatten som ska drickas eller användas till matlagning. Det räcker att det har kokat upp, du behöer inte koka det en viss tid. 

Det kokade vattnet ska förvaras i väl rengjorda behållare i rumstemperatur eller kallare. Förvara det gärna i kylskåp om du har möjlighet. 

Kokt vatten används till:

  • Allt dricksvatten.
  • Vatten till matlagning som inte kommer att kokas eller värmebehandlas över 100°C.
  • Vatten till kaffe. Kaffebryggare värmer inte vattnet tillräckligt för att döda mikroorganismer.
  • Att frysa in is.
  • Att skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas.
  • Tandborstning.

Okokt dricksvatten används till:

  • Tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta.
  • Tvätta händer och ansikte.
  • Duscha, men se till att små barn inte sväljer av vattnet. Undvik att bada.
  • Spola toaletten.
  • Diska i maskin på högsta temperatur eller för hand (låt disken torka innan den används).
  • Tvätta kläder.
  • Städa och rengöra ytor.
  • Vattna blommor.

Relaterad information

Livsmedelsverkets kokningsrekommendationerextern länk 

 

Sidan uppdaterades: 22 januari 2025
Hjälpte informationen på den här sidan dig?